Hallo allemaal,

Het is alweer mijn 10e blog hier. Een blog die ik schrijf van op vakantie en dus naar mijn gevoel ook liefst iets te maken had voor mij met vakantie. En dus ga ik het hebben over mijn box met medicatie, medicatie die ik dagelijks gebruik, maar ook medicatie die ik enkel op reis gebruik.

Om te beginnen neem ik uiteraard mijn dagelijkse medicatie mee. Deze zit voorgesorteerd in pillendoosjes die ik dus gewoon meeneem. Ik vul deze net voor de vakantie op en dan ben ik goed voor 4 weken. Wij zijn altijd 2,5 weken weg, enkele dagen nog voor de reis en een weekje reserve (want je weet maar nooit wat er gebeurd dat je langer zou moeten blijven).

Dan is er de pijnmedicatie. Ik neem voldoende mee zodat moest ik alle dagen mijn ergste dag qua pijn hebben. Bij mij zijn dit oa spuiten dus ook de naalden en spuiten gaan mee. Zo ben ik zeker dat ik voldoende meeheb, je weet nooit wat er gebeurt en hoe je gaat reageren op een andere omgeving, ander bed, ander klimaat… Uiteraard neem ik ook voldoende minder zware pijnstilling mee want het kan ook gewoon supergoed gaan.

Ik heb liever veel te veel mee dan dat ik in een ander land moet gaan zoeken naar medicatie want dit brengt alleen maar stress met zich mee. Voor de pijn doe ik ook nog mijn TENS mee, met een reservebatterij en enkele coldpacks.
Als we nog wat verder gaan op het thema pijn dan kom ik automatisch bij kinesiotape uit. Giani kan deze ondertussen leggen bij mij en heb ik ook echt vaak nodig om meer steun te hebben. Ik ken mijn oefeningen vanbuiten, maar neem desnoods ook een overzichtje mee met de oefeningen die je moet doen. Ook hier op vakantie probeer ik 2 keer per dag tijd te maken om even mijn oefeningen te doen. Dit zijn oefeningen rond ademhaling, ontspanning, bekkenbodem, algemene spierkracht…

Momenteel neem ik copaxone ter behandeling van de MS, deze moet koel vervoerd worden. Dankzij mijn ms verpleegkundige heb ik daar een speciaal koeltasje voor gekregen om gemakkelijk mee te kunnen nemen. Vraag dit dus zeker eens na of je zo iets kan verkrijgen. Niet alleen de copaxone gaat mee, maar ook alcoholwipes en coldpacks voor achteraf.

Ga je naar de zon zoals ik, dan kan je je lichaam op voorhand al wat voorbereiden op de zon door op voorhand vitamines te nemen. Online vind je hier 101 soorten van. Denk hiervoor ook aan voldoende zonnecrème. Mijn huid is opvallend gevoeliger geworden voor de zon sinds mijn diagnose dus zorgt dat je je voldoende kan beschermen.

Voor mijn maag en darmen moet ik heel wat meenemen. Mijn darmen zijn sowieso al vrij gevoelig (als in niet kunnen gaan), op reis is dit alleen maar erger. Ik zorgt dat ik voldoende vezelrijke voeding eet, maar voor de zekerheid neem ik altijd (naast de movicol die ik standaard neem) laxeerpillen en mini lavementjes mee. Deze zijn al meermaals nodig gebleken spijtig genoeg. Verder neem ik standaard een maagbeschermer, maar ook extra pilletjes tegen de misselijkheid gaan mee. Vergeet zeker ook niet de pilletjes tegen reisziekte als je hier last van hebt.

Verder doe ik nog wat algemenere zaken mee, epi-pen, olietje tegen muggen en iets voor de muggenbeten, slaapmedicatie, oordoppen, oogmasker, eigen kopkussen, zwangerschapskussen…

Zo, ik denk dat ik daarmee ongeveer rond ben, hopelijk hebben jullie er iets aan en vergeten jullie niets als je nog op reis gaat.

Lieve groetjes
Céline

Wil je een reactie achterlaten op de blog van Céline? Scroll naar beneden en plaat je berichtje.

Gastschrijver Stephanie

Geschreven door Céline

Hi allemaal, ik ben Céline, catmom van Pip en Zorro en nog steeds stapelverliefd op mijn vriend Giani met wie ik aan een eigen huisje bouw. In oktober 2016 kreeg ik na een lange zoektocht de diagnose MS. Ik hou me graag als creatieve bij bezig en vind het leuk om eens gezellig op stap te gaan met vriendinnen. Verder probeer ik steeds zo positief mogelijk in het leven, maar laat ik de baaldagen er ook gewoon zijn. Via mijn Instagramkanaal probeer ik bewustwording te creëren en het taboe rond chronisch ziek zijn uit de wereld te helpen. Ik wil jullie met deze blogs meenemen in hoe ik in het leven met MS sta, hopelijk halen jullie er iets uit! Veel liefs, Céline